Τρίτη, 29 Απριλίου 2014

Αποσύρονται από τα ψηφοδέλτια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ οι υποψήφιοι των Επιμελητηρίων

Να αποσυρθούν από τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ για το Ευρωκοινοβούλιο, τους δήμους και της περιφέρειες, αποφάσισαν οι υποψήφιοι εκπρόσωποι από τα Διοικητικά Συμβούλια των επιμελητηρίων, ως μέσο πίεσης για να καταργηθεί άμεσα η διάταξη της πράξης νομοθετικού περιεχομένου με την οποία αίρεται η υποχρεωτικότητα εγγραφής των επιχειρήσεων στα επιμελητήρια από την 1η-1-2015.

Τη σχετική απόφαση έλαβε ομόφωνα η Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, που συνεδρίασε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών την Παρασκευή 25 Απριλίου. Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΕ, συζητήθηκαν διεξοδικά οι τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά την προώθηση της τροπολογίας, την οποία έχουν προσυπογράψει 185 βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου και με την οποία αποκαθίσταται η υποχρεωτικότητα της εγγραφής των επιχειρήσεων στα επιμελητήρια.

Ήδη, κατά τη διάρκεια της συνέλευσης, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ και του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, δήλωσε την απόφασή του, που κοινοποίησε στον πρωθυπουργό, να παραιτηθεί από το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ. Ομοίως και ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), Α΄ Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕΕ) και υποψήφιος με τον συνδυασμό του Γιάννη Ιωαννίδη «Κεντρική Μακεδονία-Περιφέρεια Πρωταθλήτρια», Παναγιώτης Παπαδόπουλος δήλωσε από του βήματος την παραίτησή του.

Στη Γενική Συνέλευση παρέστησαν και απεύθυναν χαιρετισμό ο πρόεδρος του Ευρωεπιμελητηρίου κ. Richard Weber καθώς και ο Γ.Γ. του Ευρωεπιμελητηρίου κ. Arnaldo Abruzzini, οι οποίοι εξέφρασαν τη στήριξη της ευρωπαϊκής επιμελητηριακής κοινότητας στα ελληνικά επιμελητήρια.

Σημειώνεται ότι οι κ. Weber και Abruzzini, καθώς και ο πρόεδρος της ΚΕΕ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος του Ευρωεπιμελητηρίου, επισκέφτηκαν την Πέμπτη το απόγευμα τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και του έθεσαν το αίτημα άρσης της νομοθετικής ρύθμισης για τα ελληνικά επιμελητήρια, χωρίς όμως να λάβουν θετική απάντηση.

Σύμφωνα με όσα ενημέρωσαν το σώμα της Γενικής Συνέλευσης ο πρόεδρος και η Διοικούσα Επιτροπή της ΚΕΕ, οι προσπάθειες για να ενταχθεί η τροπολογία σε νομοσχέδιο συνεχίζονται και ήδη η κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΜΑΡ, οι ΑΝ.ΕΛ., ο πρόεδρος της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα, Ανδρέας Λοβέρδος, καθώς και ο ανεξάρτητος βουλευτής Β΄ Αθηνών Μίμης Ανδρουλάκης, κατέθεσαν εκ νέου την τροπολογία, προκειμένου να εισαχθεί σε νέο νομοσχέδιο.

Επίσης, κατά τη Γενική Συνέλευση της ΚΕΕ, αποφασίστηκαν:

• Η καταδίκη των κυβερνητικών πολιτικών που βάλλουν κατά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επιμελητηρίων.

• Η υλοποίηση της απόφασης της προηγούμενης Γενικής Συνέλευσης του Ηρακλείου, 4 και 5 Απριλίου, για απόσυρση από τα ψηφοδέλτια των δύο κομμάτων της συμπολίτευσης Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ των υποψηφίων εκπροσώπων από τα Διοικητικά Συμβούλια των επιμελητηρίων. Σε περίπτωση άρνησης κάποιων να υλοποιήσουν την απόφαση, η επιμελητηριακή κοινότητα δε θα στηρίξει τους υποψηφίους αυτούς.

• Ζητείται η παραίτηση του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη, ως εχθρού της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

- Η σύσταση συντονιστικού οργάνου για την παρακολούθηση του νομοθετικού οργάνου σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της τροπολογίας και γενικότερα των σχετικών νομοθετικών πρωτοβουλιών που αφορούν τα επιμελητήρια και εν γένει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

• Η μεγιστοποίηση των ενεργειών του Ευρωεπιμελητηρίου και ο συντονισμός των εθνικών ευρωπαϊκών επιμελητηρίων για την προστασία και ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.